Rtuť a její sloučeniny v životním prostředí - Préda, Luboš (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce na téma ''Rtuť a její sloučeniny v životním prostředí'' se zabývá současným stavem znečištění životního prostředí kovovou rtutí i jejími anorganickými a organickými sloučeninami, přírodními a antropogenními zdroji emisí rtuti v ovzduší, v půdě a ve vodních ekosystémech, fyzikálními a chemickými vlastnostmi rtuti a jejích sloučenin, použitím rtuti, její toxicitou a také nebezpečím intoxikace. Kontaminace životního prostředí rtutí a jejími sloučeninami je vážným ekologicko-společenským problémem, který se bezprostředně dotýká celé lidské populace, a přesto o něm není veřejnost dostatečně informována. Cílem bakalářské práce je podat ucelený přehled o nebezpečí, které plyne ze znečišťování životního prostředí rtutí a jejími sloučeninami a to nejen v oblasti prevence a bezpečnosti práce v resortu Policie ČR, ale i široké laické veřejnosti, která by měla zájem se s touto problematikou seznámit a zároveň informovanost obyvatel o dopadech kontaminace rtutí a jejími sloučeninami ověřit. Dalším cílem je shromáždění informací o rozsahu kontaminace životního prostředí rtutí ve městě Tábor a jeho okolí.
Mercury and its compounds in environment
Keywords: Rtuť; methylrtuť; toxicita rtuti; intoxikace rtutí a jejími sloučeninami; zdroje znečištění; pohyb rtuti v biosféře; Mercury; methyl mercury; mercury toxicity; mercury intoxication and its compounds; sources of contamination; moving of mercury in biosphere