Role pacienta v současnosti - Příhonská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Role pacienta se nezměnila už několik desetiletí. Pacient je vnímán pouze jako věc, často je stavěn do podřízené role bezmocného člověka, o kterém rozhodují jiní. Nemá možnost volby a musí se podrobit zdravotnickému personálu, který jedná převážně autoritativně a dochází tak k nerovnováze vztahu zdravotník - pacient. Však dnes v 21. století je všem známo, že každý člověk má právo rozhodovat sám o sobě a nelze mu toto právo upírat. Právo moci o sobě rozhodovat hraje důležitou roli i v péči o nemocné a nemělo by se na něj zapomínat. V soukromích zdravotnických zařízeních je opačná situace. Zde je pacient na prvním místě v plánování péče. Je nadřízený zdravotnickým pracovníkům a sám rozhoduje o tom, jakým způsobem bude léčen a za jakých podmínek. Pacient je plně informován o svém zdravotním stavu, což se ve státním zařízení často opomíjí.
The role of the patient in the present
Keywords: Role; Pacient; Hospitalizace; Praáva pacientů; Státní zdravotnické zařízení