Jídelní postoje a návyky u žáků 2. st. ZŠ a studentů SŠ na Příbramsku - Humňalová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice výživy a stravování dětí staršího školního věku a dospívajících na Příbramsku. Teoretická část je zaměřena na výživu, její základní složky, na všeobecné zásady a doporučení včetně potravinové pyramidy a zdravého talíře. Dále se zaměřuje na danou skupinu dětí - na složení jejich stravy, chybami ve stravování, dietami a s nimi spojenými poruchami příjmu potravy a alternativním stravováním. Dotazníkovému šetření je věnována praktická část. Šetření proběhlo na třech základních a čtyřech středních školách na Příbramsku v období od prosince 2018 do konce února 2019. Dotazníky obsahovaly otázky týkající výživových zvyklostí, zájmu o zdravou výživu, zkušenostmi s dietami a podpůrnými prostředky, suplementy. Celkový počet zahrnoval 640 probandů z nichž bylo 335 žáků základní školy a 305 studentu střední školy. Otázky i výsledky dotazníkového šetření jsou uváděny chronologicky dle sledu v dotaznících.
Food Position and habits in the group of second grade students and students of high school on Příbramsku
Keywords: výživa; dieta; zdraví; potraviny; obezita; poruchy příjmu potravy; adolescenti; nápoje; podpůrné prostředky a suplementy; nutrition; diet; health; food; obesity; eating disorders; adolescents; drinks; supportive means and supplements