Výuka náboženství v sekulárním prostředí pohraničí - Macanovič, Andrea (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá problematikou výuky náboženství na státní základní škole v sekulárním prostředí pohraničí. Teoretická část seznamuje čtenáře s konkrétním místem, vesnicí Malonty a to v kontextu historie a současnosti. Druhá, praktická část se týká konkrétních příkladů činnosti s dětmi při výuce náboženství na základní škole. Třetí, závěrečná část obsahuje celkové zhodnocení a pohled autorky na problematiku výuky náboženství a autorčiny vlastní zkušenosti při její činnosti s dětmi. Téměř celá práce je napsaná formou vyprávění a uvedením vlastních příkladů konkrétních vyučovacích hodin. Při tvorbě náplně hodin náboženské výchovy autorka hojně využívá metodiky Katechetického a pedagogického centra diecéze ostravsko-opavské a také své vlastní nápady.
Religious education in a secualar milieu in borderland
Keywords: Klíčová škola: sekularizace; náboženská výchova; křesťanství; rámcově vzdělávací program základní vzdělávání; osnovy náboženské výchovy; konverze.; Keywords: secularization; religious education; Christianity; basic education Framework program; religious education curriculum; conversion.