Zkušenosti žáků 9. tříd ZŠ s kouřením a alkoholem na vybraných základních školách v Pelhřimově a Českých Budějovicích - Kotěrová, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce pojednává o zkušenostech žáků 9. tříd s kouřením a alkoholem. Teoretická část je o problematice kouření a požívání alkoholu mládeží. Práce obsahuje kapitoly, které se zabývají těmito jevy u dětí a mládeže, ale také společné pro všechny věkové kategorie. Praktická část DP je zaměřena především na základní školy v Pelhřimově. Do výzkumu na toto téma jsou zahrnuty všechny 4 základní školy v Pelhřimově a jejich žáci, kteří byli ochotni se mého výzkumu účastnit. Pro porovnání situace v Pelhřimově bylo provedeno stejné dotazníkové šetření i na jedné základní škole v Českých Budějovicích. Smyslem výzkumu je zjistit kolik žáků v tomto věku má vlastní zkušenost s kouřením a alkoholem.
Smoking and alkohol experience of 9th year class students at selected primary schools in Pelhřimov and České Budějovice
Keywords: závislost; alkohol; tabák; mládež; prevence; dependence; alcohol; tabacco; teen-agers; prevention