Důchodová reforma v České republice - systémově dynamický přístup - Papež, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce je poskytnout modelový pohled na budoucí vývoj důchodového systému České republiky v prostředí systémové dynamiky. Diplomová práce se zaobírá pouze problematikou týkající se státního povinného DS. Dobrovolné pojištění není předmětem zkoumání této práce.Během simulací dochází nejprve k analýze důchodového systému ČR za předpokladu jeho nezměněné struktury. Diplomová práce v tomto ohledu nabízí modelovou predikci toho, zda je současná podoba DS udržitelná, či nikoli. Další simulace se týkají predikce vývoje důchodového systému, který upravuje navrhovaná penzijní reforma. Při analýze poreformního důchodového systému je pozornost zaměřena na otázku, zda penzijní reforma stabilizuje důchodový systém ČR.
Pension reform in the Czech Republic - approach of system dynamics
Keywords: důchodový systém ČR; penzijní reforma ČR; důchodová reforma ČR; systémová dynamika; simulace; pension system in the Czech Republic; pension reform in the Czech Republic; system dynamics; simulation