Historie tělesné výchovy a sportu v Nových Hradech - Balík, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2009)
Historie tělesné výchovy a sportu Nových Hradů, spíše menšího pohraničního města, je vcelku obsáhlá. Jako východisko práce mapuje dějiny novohradské společnosti od první světové války přes všechny historické události až po současnost. V podstatě jsou zde zachyceny vlny největšího rozvoje pár let po revoluci. Pozornost byla věnována především prvorepublikové jednotě Sokol, Tělovýchovné jednotě a nejpočetnějším oddílům, jejichž činnosti a samotným zakladatelům. Historické prameny jsem čerpal převážně v oblastním archivu v Českých Budějovicích, od samotných pamětníků a jejich soukromých archivních spisů a oddílových kronik. Nové Hrady se v důsledku nemají za co stydět, ba naopak, žili a žije zde pár výtečných sportovců.
The History of Physical Education and Sport in Nové Hrady \\
Keywords: Sokol; Tělovýchovná jednota; sport; výbor; oddíl; Sokol; Tělovýchovná jednota; sport; sport council; sport club