Teorie inteligence a jejich význam pro pedagogickou teorii a praxi - Kotlín, Roman (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá teoriemi inteligence a jejich významem pro pedagogickou teorii a praxi. V první části popisuje jednotlivé koncepty inteligence, specifické teorie inteligence, mentální retardace a jejich příčiny a vliv teorií inteligence na pedagogickou teorii a praxi. Ve druhé části předkládá přehled současných pedagogických teorií a praxí, vzdělávání nadaných žáků a vzdělávání žáků mentálně retardovaných. V poslední části se zabývá nabídkou volnočasových aktivit pro nadané děti a děti s mentálním postižením.
Theories of intelligence and their significance for educational theory and practice
Keywords: inteligence; nadání; schopnosti; pedagogická teorie; pedagogická praxe; mentální retardace; teorie inteligence; nadané děti; pedagogika; pedagogika volného času; intelligence; talent; abilities; pedagogical theory; pedagogical practice; mental retardation; theories of intelligence; gifted children; pedagogy; leisure education