Výživa hospitalizovaných těhotných - Kotková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Název bakalářské práce je Výživa hospitalizovaných těhotných. Hlavním cílem bylo zjistit obsah jídelníčků těhotných žen po stránce kvantitativní i kvalitativní. V teoretické části jsem krátce charakterizovala těhotenství, popsala změny v organismu těhotné ženy, hmotnostní přírůstek a specifika výživy v jednotlivých trimestrech. V další části jsem se zaměřila na zásady správné výživy těhotných žen, které obsahovaly potřebu energetického příjmu, bílkovin, cukrů, tuků, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Zabývala jsem se také rizikovým chováním budoucích matek ve spojitosti s výživou. Součástí teoretické části je i potravinová pyramida pro těhotné ženy Praktická část byla zpracována formou kvalitativního výzkumu, který probíhal od 5. března do 31. července 2015. a byl proveden metodou sněhové koule. Výzkumný soubor tvořilo 30 respondentek, z toho 15 hospitalizovaných na oddělení rizikového těhotenství v Nemocnici České Budějovice, a.s. a 15 stravujících se doma. Po dobu čtrnácti dnů obě skupiny zaznamenávaly svoji stravu do předem připravených záznamových archů. Vyplněné jídelníčky jsem zadala do programu Nutriservis Profesional, pomocí kterého jsem zjistila průměrný příjem energie, bílkovin, cukrů a tuků každé z respondentek. Dále jsem pomocí vyplněných osobních údajů a BMI vypočítala optimální tělesnou hmotnost každé respondentky, z které jsem určila ideální denní potřebu energie, bílkovin, cukrů a tuků. K těmto hodnotám jsem přičetla doporučený přídavek energie a bílkovin pro těhotné. Tyto ideální hodnoty respondentek jsem pak porovnala s jejich průměrnými hodnotami, které vyházely z jídelníčků vyplněných v období výzkumu. Dále jsem porovnávala obsah jídelníčků skupiny hospitalizovaných žen a žen stravujících se doma. Z mého výzkumu vyplynulo, že reálný příjem energie, sacharidů, tuků i bílkovin většiny respondentek se neshodoval s jejich vypočítanými ideálními hodnotami. Hospitalizované ženy přijímaly v průměru vyšší množství energie, sacharidů, tuků i bílkovin, než by odpovídalo. Ženy stravující se doma měly průměrný příjem energie a všech makroživin naopak snížený.
Nutrition of hospitalized pregnant women
Keywords: Výživa; vyvážená strava; těhotenství; Nutriservis; hospitalizace.; Nutrition; balancing diet; pregnancy; Nutriservis; hospitalization.