Diagnostika diabetu mellitu u dospělých včetně těhotných - Štěrbová, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Diabetes mellitus je celosvětově rozšířené chronické onemocnění, které postihuje obě pohlaví a všechny věkové kategorie. Pokud se tato choroba neléčí, může způsobit těžká poškození nejrůznějších systémů nebo i člověka zabít. Práce je rozdělena do dvou částí. Cílem první, teoretické části, bylo přiblížit problematiku diabetu mellitu, jeho klasifikaci a komplikace. Současně byly popsány možnosti laboratorní diagnostiky tohoto onemocnění. Cílem druhé, empirické části, bylo posoudit, zda by byl glykovaný hemoglobin vhodnou náhradou orálního glukózového tolerančního testu jakožto markeru porušené glukózové tolerance. Pro práci byly použity data 94 pacientů vyšetřovaných v Laboratoři klinické chemie Nemocnici České Budějovice, a. s. Tito pacienti byli rozděleni do dvou skupin, skupina ''Těhotné'' (51 těhotných žen) a skupina ''Ostatní'' (zbylých 43 jedinců). U obou skupin byl proveden orální glukózový toleranční test a stanoven glykovaný hemoglobin. Hladina glukózy v krvi byla stanovena fotometricky enzymatickou metodou na analyzátoru ADVIA 1650 Chemistry system, glykovaný hemoglobin byl stanoven vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií na analyzátoru TOSOH A1c 2.2 (HLC 723 Ghb V, G5). Skupinu Těhotné nelze spolehlivě hodnotit, jelikož pouze jedna žena měla dle orálního glukózového tolerančního testu diagnostikován gestační diabetes mellitus. U skupiny Ostatní byla porušená glukózová tolerance dle orálního glukózového tolerančního testu prokázána u 14 jedinců, 5 z nich mělo glykovaný hemoglobin zvýšený a 9 jedinců ho mělo v referenčním rozmezí. Pro glykovaný hemoglobin byla též vypočítána diagnostická senzitivita, specificita a efektivita při cut off 4,0 %. Senzitivita vyšla 36 %, specificita 96 % a efektivita 73 %. Výsledky tedy ukazují, že jako markeru porušené glukózové tolerance se stále jeví vhodnější použití orálního glukózového tolerančního testu, glykovaný hemoglobin nemá dostatečnou senzitivitu pro diagnostiku této poruchy.
Diagnostics of diabetes mellitus in adults including pregnant
Keywords: diabetes mellitus; gestační diabetes mellitus; glykémie; glykovaný hemoglobin; orální glukózový toleranční test; porušená glukózová tolerance; diabetes mellitus; gestational diabetes mellitus; blood glucose; glycohemoglobin; oral glucose tolerance test; impaired glucose tolerance