Analýza vedení manažerského účetnictví ve výrobním podniku - Štěpánová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2019)
Manažerské účetnictví představuje celkový souhrn informací. Jedná se o typ účetnictví, které je specifické tím, že se využívá pouze uvnitř společnosti a veškeré zjištěné informace jsou soukromé. Manažerské účetnictví není regulováno žádnými legislativními podmínkami, nicméně je velmi blízce propojeno s účetnictvím finančním, které se zákony řídit musí. Hlavním úkolem manažerského účetnictví je poskytovat manažerům nezbytné informace týkající se chodu podniku. Tím, že zobrazuje informace o současném dění, umožňuje okamžitě reagovat na případný negativní vývoj. Manažerské účetnictví představuje soubor úkonů, které jsou vzájemně propojeny. To znamená, že zobrazuje současný stav chodu podniku a napomáhá manažerům jej kontrolovat. Mezi nejdůležitější a nejznámější nástroje manažerského účetnictví patří kalkulace, které vykazují skutečně vynaložené náklady na každou jednotku produkce a dle toho stanovit jeho minimální cenu. Další důležitou částí manažerského účetnictví je rozpočetnictví, díky kterému se manažeři soustředí na budoucnost a dle plánovaných rozpočtů mohou stanovit jednotlivé postupy, jak stanovených cílů dosáhnout. Třetí částí manažerského účetnictví je nákladové účetnictví, které zobrazuje skutečný stav nákladů, se kterými společnost v současnosti disponuje. Poslední částí je analýza odchylek. Je nezbytné tuto analýzu provádět z toho důvodu, že zobrazuje rozdíly mezi plánovanými hodnotami a skutečně vykazovanými.
Analysis of Managerial Accounting in Manufacturing Company
Keywords: účetnictví; manažerské účetnictví; náklady; kalkulace; rozpočetnictví; analýza odchylek; accounting; managerial accounting; cost; managers; calculating; budgeting; variance analysis