Výchova ke zdraví ve vztahu k prevenci rakoviny prsu. - Vítková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2009)
Výchova ke zdraví ve vztahu k prevenci rakoviny prsu nebylo náhodně zvolené téma. K mému rozhodnutí přispělo to, že jsem se s tímto onemocněním setkala v rodině. Pročetla jsem a nasbírala mnoho informací. Existuje nepřeberné množství publikací, odkazů, sdružení, komerčních a mediálních projektů, přesto je diagnóza rakoviny prsu na předních místech v úmrtnosti nejen v České republice, ale celosvětově. V průběhu mapování informací jsem došla k závěru, že jediná prevence je včasná diagnostika a screening, na který jsem se v druhé části práce zaměřila. Výchova ke zdraví je ideální obor pro edukaci preventivního programu a jeho dalšího šíření. Proto doufám, že ucelené zpracování tématiky bude využíváno jako metodický materiál.
Health education in relation to prevention cancer breast.
Keywords: karcinom; prevence; screening; mamografie; diagnostika; samovyšetření; rehabilitace; carcinoma; prevention; screening; mammography; diagnostics; breast self exam; physiotherapy