Vyhodnocení efektu vláčení na zaplevelenost, výnosové parametry a jakost pšenice špaldy. - Beránek, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá vláčení vzešlých porostů pšenice špaldy (Triticum spelta L.) prutovými branami a jeho vlivem na četnost plevelů, výnos a kvalitativní parametry. V literárním přehledu jsou uvedené obecné pěstitelské zásady pro pěstování pšenice špaldy (Triticum spelta L.) které jsou používané v současné zemědělské praxi. Je zde popsána obecná problematika pěstování špaldy v režimu ekologického zemědělství a její udržitelnost i s charakteristikou pšenice špaldy (Triticum spelta L.) jejími dostupnými odrůdami na území ČR a stručným popisem agrotechniky vhodné pro její pěstování. V práci jsou popsány druhy plevelů, jejich stručný popis a možnosti snížení jejich četnosti v režimu ekologického zemědělství. V literárním přehledu jsou popsány technologie vláčení porostů obilnin jako opatření k regulaci plevelů a další pozitivní aspekty vláčení porostů obilnin. V praktické části byla shromažďována data z poloprovozního parcelového pokusu, kde byl stanoven vliv vláčení na četnost plevelů, vliv na odnožování pšenice špaldy (Triticum spelta L.) výšku rostlin a její kvalitativní parametry které byly statisticky vyhodnoceny a porovnávány s výsledky v odborné literatuře. V závěru diplomové práce bylo vzhledem k výsledkům vyhodnoceným v praktické části určeno, zda je vhodné provést zásah vláčení na porostech pšenice špaldy (Triticum spelta L.), jeho počet, vliv na zaplevelení a jeho vliv jak na kvantitativní, tak i kvalitativní vlastnosti pšenice špaldy (Triticum spelta L.).
Influence of harrowing of wheat on weeds rate, yield parameters and quality of spelt.
Keywords: vláčení obilovin; pšenice špalda; Triticum spelta L.; ekologické zemědělství; plevele; harrowing; spelt wheat; Triticum spelta L.; organic farming; weeds