Potřeba intimity a její zajištění v ošetřovatelské péči u vybraných minoritních skupin - Pincová, Dana (Jihočeská univerzita, 2011)
Kvalitní ošetřovatelská péče o pacienty z minoritních skupin vyžaduje dobrou připravenost zdravotnického personálu. Sestry by měly být schopné a připravené poskytovat ošetřovatelskou péči, která bude respektovat kulturní odlišnosti minoritních skupin. Východiskem ošetřovatelské péče v multikulturním pojetí je znalost kulturních jevů a tři typy ošetřovatelských intervencí. Potřeba intimity je důležitou součástí všedního života a při hospitalizaci je nutné ji zajistit. Intimita je individuální, specifická pro každého člověka a pro kulturu ze které jedinec pochází. Sestry by měli znát specifika při ošetřování členů minoritních skupin i v této oblasti, aby byly i tyto potřeby pacientů uspokojeny a pacientům byla poskytována kulturně specifická ošetřovatelská péče
The need for intimacy and security in the provision of nursing care for selected minority roups
Keywords: Intimita; potřeba intimity; minorita; minoritní skupina; ošetřovatelská péče; Intimacy; nursing care; security in the provision; selected minority roups