VZDĚLÁVÁNÍ OSOB VE VÝKONU TRESTU ODNĚTÍ SVOBODY VE VAZEBNÍ VĚZNICI ČESKÉ BUDĚJOVICE - Červinková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá vzděláváním osob ve výkonu trestu odnětí svobody ve Vazební věznici České Budějovice. Teoretická část obsahuje význam vzdělávání pro tyto osoby a pro celou společnost, dále také jaký je současný systém vzdělávání určený pro tyto osoby v České republice a jak se podílejí jednotlivé penitenciární profese na celém procesu vzdělávání těchto osob a celkově na zkvalitňování úrovně pobytu ve vězení. Praktická část je zaměřena na přímé prozkoumání vzdělávací nabídky ve Vazební věznici České Budějovice. Bylo využito patnácti narativních rozhovorů s osobami ve výkonu trestu odnětí svobody. Tyto osoby vypovídaly o svém životě, nejvíce pak se zaměřily na získané vzdělání, jejich vztah k této oblasti, jestli by ocenili pestřejší nabídku vzdělávání při jejich výkonu trestu a také jak vidí svou budoucnost ve spojitosti se vzděláním. Tyto rozhovory byly porovnány s teoretickými poznatky a v závěru jsem stanovila hypotetická doporučení z oblasti vzdělávání vězňů pro Vězeňskou službu České republiky.
Education of imprisoned persons in remand prison České Budějovice
Keywords: penologie; vzdělávání; osoby ve výkonu trestu odnětí svobody; Vazební věznice České Budějovice; Penology; education; imprisoned persons; remand prison České Budějovice