Analýza a prevence zranění hlezenního kloubu ve sportovní gymnastice - Vobořilová, Dita (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce pojednává o analýze a prevenci zranění hlezenních kloubů u mladších sportovních gymnastek. Práce je zaměřena na oblast hlezenního kloubu, nožní klenbu a nejčastější typy zranění. Ukazuje se, že se jedná o velice častý jev, který je zároveň limitujícím faktorem. Hlavním cílem této práce je navržení cviků pro zpevnění dané struktury a zlepšení koordinačních schopností. Dalším cílem je poukázat na prevenci a častost těchto zranění, a jaké pohyby tato zranění vyvolávají. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je stručně popsána historie gymnastiky a její vývoj. Následně jsou uvedeny její disciplíny. Další kapitoly se věnují nejčastějším zraněním, popisu svalových dysbalancí, hypermobilitě a svalové a vazivové složce hlezenního kloubu. Následující kapitola popisuje prevenci těchto zranění a zásady pro snížení počtu nežádoucích jevů v podobě přetížení či následném poranění. Praktická část obsahuje metodiku, která byla použita na vypracování kazuistik. K dispozici jsem měla 5 vybraných sportovních gymnastek trénujících na závodní úrovni. Data byla získána kineziologickým rozborem, specifickými testy a také vyšetřením na posturografu a podoskopu. Hlavní použitou fyzioterapeutickou metodou byla Metodika senzomotorické stimulace, dále cviky zacílené na hluboký stabilizační systém a různé balanční pomůcky. V praktické části jsem navrhla stabilizační cvičení a vytvořila brožuru pro zařazení cviků do tréninků. Po třech měsících bylo provedeno výstupní vyšetření, které je součástí výsledků. Práce může být využita pro trenéry, sportovce, ale také pro fyzioterapeuty setkávající se s touto problematikou.
Analysis and prevention of ankle joints injuries in artistic gymanstics
Keywords: Hlezenní kloub; sportovní gymnastika; zranění; fyzioterapie; prevence; Ankle joint; artistic gymnastics; injury; physiotherapy; prevention