Život pacientů s chronickou bolestí - Bohdalová, Helena (Jihočeská univerzita, 2009)
Bolest, zejména chronická, ovlivňuje celou řadu oblastí života. Na jejím vnímání se podílejí nejen faktory fyzické, ale také složky psychické a sociální. Dlouhotrvající bolest nemocné handicapuje nejen po stránce somatické, může mít též negativní vliv na sociální a psychologické postavení ve společnosti, v rodině a v zaměstnání.V poslední době chronické bolesti přibývá, zvyšuje se její závažnost a s tím i rozvoj léčebných metod. Léčba chronické bolesti je často velmi komplikovaná a jen stěží dosáhneme úplného vyléčení. Hlavním cílem je především snížení její intenzity, zlepšení kvality života nemocného člověka a podpora jeho nezávislosti na okolí. Cílem předkládané bakalářské práce bylo popsat kvalitu života pacientů s chronickou bolestí, léčených v ambulancích pro léčbu bolesti a ověřit hypotézu, že pacienti s chronickou bolestí vykazují nižší skóry kvality života ve srovnání s doménovými skóry běžné populace. Kvantitativní výzkum kvality života pacientů s chronickou bolestí byl hodnocen dotazníkem Světové zdravotnické organizace WHOQOL-BREF, který slouží k sledování kvality života. Dotazníkové šetření bylo provedeno v období od listopadu 2008 do února 2009 na dvou pracovištích - Ambulance pro léčbu bolesti v Českých Budějovicích (privátní zařízení), Ambulance pro léčbu bolesti Nemocnice České Budějovice a.s. Soubor obsahoval data od 73 respondentů. Soubor byl rozdělen na kategorii věku a kategorii pohlaví. Byly spočítány průměrné hrubé skóry jednotlivých domén a dvou samostatných položek, hodnotící celkovou kvalitu života a spokojenost se zdravím. Vypočteny byly základní popisné statistiky a provedena korelační analýza. Dále byly testovány rozdíly mezi pohlavími a věkovými kategoriemi. Práce prokázala u chronicky nemocných respondentů nižší skóry kvality života, v porovnání s doménovými skóry běžné populace. Dále prokázala signifikantní vztah mezi doménou ''Fyzické zdraví'' a samostatnou položkou ''Kvalita života'', resp. mezi doménou ''Prožívání'' a položkou ''Kvalita života''.Srovnáním doménových skórů pro muže a ženy nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly, věkové kategorie se lišily pouze nepatrně.
The life of patients with chronic pain
Keywords: Bolest; doménové skóry; Dotazník kvality života WHOQOL-BREF; chronická bolest; kvalita života; léčba bolesti.; Pain; domain scores; Questionnaire quality of life WHOQOL-BREF; chronic pain; quality of life; treatment of pain.