Podpora péče o seniory v rodinném prostředí v ČR - Petrášová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá kvalitou podpory rodinných pečujících, kteří se starají o nemohoucího seniora. Zkoumá přitom jak situaci pečujících osob, problematiku rodinné péče a její úskalí, tak přístup státu k podpoře rodinných pečovatelů. Zkoumá vývoj této podpory a její zacílení, vývoj podpory přitom zkoumá z hlediska posledních pěti let, kdy koncepce podpory rodinných pečujících byla zařazena do výhledu sociální politiky do roku 2025. Taktéž se věnuje rodinným pečovatelům jako samostatné skupině, na niž by měla být cílena sociální práce.
Support of Elderly Care in Family Environment in the Czech Republic
Keywords: rodinná péče; senioři; podpora; úskalí rodinné péče; rodinní pečující; koncepce podpory; legislativa; státní instituce; nestátní subjekty; komunitní péče; koordinace podpory; family care; seniors; support; pitfalls of family care; family carers; support concept; legislation; state institutions; non-state actors; community care; support coordination