Účinky vlivu rodiny na děti a školní mládež. - Erbenová, Renata (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce s názvem "Účinky vlivu rodiny ne děti a školní mládež" je zaměřena na zmapování účinků nepříznivého a negativního působení nukleární a širší rodiny na děti a školní mládež. Zabývá se také důsledky a následky tohoto negativního působení a jejich negativním dopadem na život dítěte. Práce se ve své teoretické části věnuje vymezením základních pojmů, které jsou spjaty s danou problematikou. v jednotlivých kapitolách jsou také prezentovány a srovnávány názory odborníků z oblasti rodinné výchovy. Práce se také zabývá rodinou, jako primárním sociálním prostředím dítěte, vymezuje její funkce a klade důraz na její význam při socializačním procesu dítěte. Je zde zmiňována také problematika rodinných poruch a prostor je zde také věnován výchově dítěte v rodině, aplikaci jednotlivých výchovných stylů a zaměření na kvalitu prostředí rodiny. Ve své praktické části se práce věnuje průzkumu v oblasti vnímání rodiny z pohledu jednotlivých respondentů. Průzkum mapuje názory na jednotlivé otázky z pohledu dívek, které jsou umístěny v institucionálním zařízení pro výkon ústavní výchovy a dívek, které vyrůstají v běžné biologické rodině. Tyto názory obou skupin jsou pak komparovány.
Effects of family influence on children and school children.
Keywords: Rodina; definice rodiny; typy rodiny; nukleární rodina; funkce rodiny; klasifikace; funkční; problémová; dysfunkční a afunkční rodiny; poruchy rodiny; rodinné prostředí; styly výchovy; neúplné rodiny; patologie rodiny.; Family; definition of a family; types of family; nuclear family; family functionality; classification of a family; functional; problematic; dysfunctional; non-functional family; family disorders; family environment; types of upbringing in a family; incomplete or broken families; family pathology