Pěstování kukuřice v integrovaném systému hospodaření - Vokatá, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem bakalářské práce je shrnutí poznatků o pěstování kukuřice v integrovaném systému hospodaření, včetně využití kukuřice v tomto systému a efektivní ochrany proti škodlivým činitelům. Práce je vypracovaná formou literární rešerše. Kukuřice se stala nenahraditelnou plodinou ve výživě lidí, hojně je využívána ke krmným účelům, k průmyslovému zpracování a v posledních letech stoupá její využití jako energetické plodiny. Na trhu je dnes široká škála hybridů kukuřice do různých klimatických podmínek s konkrétním cílem pěstování a vysokým výnosovým potenciálem. V důsledku působení řady nepříznivých činitelů (změnou klimatických podmínek, způsobem zpracování půdy, vyšším zastoupením kukuřice v osevních postupech atd.), se projevují s narůstající intenzitou i choroby způsobené různými patogeny a roste i poškození rostlin škůdci. Proto jsou důležitá správná ochranná opatření, která nezatěžují životní prostředí. Jedním z nich je pěstování rostlin v integrovaném systému hospodaření. Integrovaná ochrana rostlin, jako hlavní část intenzivnějšího systému pěstování se snaží omezit používání pesticidů a podpořit využívání nechemických metod IOR. Jádrem celého systému je efektivní ochrana před škodlivými činiteli, jež zajišťuje stabilní výnos a kvalitní produkci zemědělských produktů, při čemž je kladen důraz na snížení rizik dopadu vlivu pesticidů na lidské zdraví a životní prostředí. Nutnost zavádění integrované ochrany rostlin vyplývá z nařízení v novele rostlinolékařského zákona č. 199/2012 Sb. Dodržování zásad integrované ochrany je od 1.1.2014 povinné pro všechny profesionální uživatele.
The maize growing in integrated farming system
Keywords: integrovaná ochrana; kukuřice; škodliví činitelé; integrated protection; maize; harmful factors