Problematika expanze jasanu v NPR Vyšenské kopce - Chlumská, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2008)
V současné době je na mnoha místech Evropy pozorována expanze jasanu ztepilého. Cílem této práce je popsat některé charakteristiky expanze jasanu ve vápencovém území NPR Vyšenské kopce. Byla získána data prostorového rozložení jasanového zmlazení a některých růstových nároků jasanových semenáčků. Dále byla analyzována historie expanze jasanu ztepilého. Zhodnocena byla také náchylnost jednotlivých vegetačních typů k expanzi jasanu.
Common ash (Fraxinus excelsior) expansion in the Vyšenské kopce National Nature Reserve
Keywords: jasan ztepilý (Fraxinus excelsior); expanze; NPR Vyšenské kopce; mateřský strom; common ash (Fraxinus excelsior); expasnion; Vyšenské kpce National Nature Reserve; maternal tree