Význam komunikace v laktačním poradenství - Melicharová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem bakalářské práce je význam komunikace v laktačním poradenství. Práce se skládá ze dvou částí, a to z části teoretické a výzkumné. Na začátku teoretické části popisujeme kojení a jeho význam jak pro matku, tak i pro novorozence, dále jsou v práci popsány kapitoly jako fyziologie laktace, složení mateřského mléka a samozřejmě laktační poradenství jako takové. Nejdůležitější část teoretické části je rozhodně kapitola komunikace, která je v dalších podkapitolách dopodrobna rozebrána. Nesmí chybět ani prvky komunikace, verbální a neverbální komunikace a v neposlední řadě kapitola Prvky rozhovoru mezi zdravotníkem a pacientem, ve které je popisováno jak správně vést rozhovor s pacientem tak, aby byl úspěšný. V teoretické části je kladen velký důraz na edukaci v laktačním poradenství a na komplikace, které mohou při kojení nastat. Samozřejmě nemohou chybět ani polohy pro správnou techniku kojení, které jsou pro další fázi kojení nezbytné, a každá laktační poradkyně by je měla ovládat. Pro výzkumnou část byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem práce bylo zmapovat spokojenost matek kojenců do jednoho roku s laktačním poradenstvím. Druhým cílem je zmapovat míru znalostí a komunikace v oblasti laktačního poradenství u laktačních poradkyň v terénu. K prvnímu cíli byla stanovena hypotéza, která zjišťuje, zda existují rozdíly ve spokojenosti matek s laktačním poradenstvím v závislosti na úrovni komunikačních dovedností laktačních poradkyň. K cíli druhému byla přiřazena výzkumná otázka, která se zaměřuje na míru znalostí a komunikaci v laktačním poradenství u laktačních poradkyň v terénu. Výzkum byl prováděn pomocí kvalitativního a kvantitativního výzkumu, kdy u kvalitativního šetření byly použity individuální polostrukturované hloubkové rozhovory. Ty byly vedeny s pěti laktačními poradkyněmi. Laktační poradkyně byly obeznámeny s tématem bakalářské práce a ubezpečeny o zachování anonymity. Na základě analýzy dat byly stanoveny tři hlavní kategorie s podkategoriemi. Z výsledků kvalitativního výzkumu bylo zjištěno, že laktační poradkyně mají komunikační 5 dovednosti v oblasti laktačního poradenství na velmi dobré úrovni. Odpovědi laktačních poradkyň se vcelku shodovaly a to nezávisle na sobě. Kvantitativní výzkum byl prováděn pomocí anonymního dotazníku, kde nás nejvíce zajímala spokojenost matek s laktační poradkyní. Celkem bylo vyplněno 126 dotazníků, které byly vyplňovány elektronicky v období od února 2019 do března 2019. Byla zvolena nulová hypotéza, kterou se podařilo potvrdit. Z výsledků kvantitativního výzkumu je zřejmé, že více než polovina dotazovaných matek by služeb laktační poradkyně v budoucnu znovu využila. Laktační poradkyně byly také hodnoceny matkami, které využily ať už v těhotenství nebo po porodu možnosti laktačního poradenství. Hodnocení laktačních poradkyň vyšlo spíše kladné než záporné, protože více než polovina matek hodnotila laktační poradkyně kladně. Výsledky výzkumu mohou být použity jako materiál pro lepší informovanost laktačních poradkyň, dále také pro laickou veřejnost, především z řad nastávajících matek, ale stejně tak jako studijní materiál do škol.
Meaning of communication in the Lactation Counseling
Keywords: Laktační poradenství; komunikace; laktační poradkyně; matka; kojení; Lactation counseling; communication; lactation consultant; mother; breastfeeding