Jan Karafiát v kontextu doby - Šolcová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá životem a dílem protestantského duchovního Jana Karafiáta (1846-1929), především jeho vydavatelskou a teologickou činností. V letech (1896-1905) vydával Jan Karafiát svůj vlastní teologický časopis, ve kterém se kriticky staví vůči liberální teologii, jejíž myšlenky začaly do českých protestantských kruhů pronikat na přelomu 19. a 20. století. Zde se střetl s názory T.G.Masaryka. Zajímavá je i jeho reakce na Masarykovu koncepci smyslu českých dějin.
Jan Karafiat in the Context of his Time
Keywords: Jan Karafiát; liberální teologie; koncepce smyslu českých dějin; sjednocení českých evangelických církví; Jan Karafiát; liberal theology; concept of philosophy of Czech history; the Union of Czech Protestant churches.