Jihočeská vrcholová cyklistika a její proměny v letech 1948-1989 - Šuláková, Eva (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná práce se zabývá jihočeskou vrcholovou cyklistickou a jejími proměnami v letech 1948-1989. Mapuje vývoj jednotlivých oddílů v tomto období v Českých Budějovicích, Táboře a Milevsku s ohledem na vnitřní, ale i vnější podmínky. Kromě oddílového života se soustředí také na každodennost cyklisty v socialistickém Československu. Analyzuje vývoj cyklistického vybavení, tréninkových metod a stravovacích návyků, a jejich vliv na výkonnost závodníků. Stranou pozornosti nezůstala ani základní vojenská služba, která byla důležitým článkem v systému socialistického sportu.
South Bohemian Cycle Sport and its Transformations between 1948 and 1989
Keywords: Cyklistika; dějiny sportu; České Budějovice; Tábor; Milevsko; jižní Čechy.; Cycle sport; sport history; České Budějovice; Tábor; Milevsko; South Bohemia