Endosonografie řitních svěračů - Jurák, Pavel (Jihočeská univerzita, 2008)
Endosonografie anu je metoda, která pomocí ultrazvuku plně zobrazí externí a interní anální sfinkter a jeho defekt, oddálení volných okrajů, zeslabení či degenerativní změny. Existuje řada výrazů pro výše zmiňované vyšetření, některé z nich mohou být dokonce zavádějící z hlediska použitého instrumentária (endoskopická ultrasonografie není totéž co endosonografie). Po prostudování domácí i zahraniční literatury a odborných článků jsem zjistil, že konkrétní vyšetření je pojmenováno odlišnými názvy, které se ovšem liší jen v jinak pojatém názvosloví. Anální svěrače tedy můžeme vyšetřovat pomocí endosonografie, endoanální sonografie, endoanální ultrasonografie, transrektální ultrasonografie, rektální sonografie. Všechny tyto názvy mají společné to, že se jedná o vyšetření rekta respektive anu za použití rigidní vysokofrekvenční ultrazvukové sondy. Ve své práci se zabývám problematikou poškození análních svěračů a jejich diagnostikou. Popisuji nejen vyšetření pomocí endosonografie, ale zmiňuji i jiné související metody. Nezbytnou součástí této práce je také uvedení některých anatomických struktur pánevního dna, jejichž znalost nám posléze umožní orientaci v ultrazvukových záznamech. Cílem práce bylo posoudit kvalitu zobrazení análních svěračů v závislosti na technickém vybavení ultrazvukových přístrojů. V metodickém postupu jsem zpracovával dotazníky, které jsem zaslal na vybraná pracoviště. Každé pracoviště je tedy reprezentováno vyplněným dotazníkem a obrázkovou přílohou, která obsahuje technické vybavení a konkrétní ukázku zobrazení análních svěračů. Tyto zobrazení jsem subjektivně popisoval a vyhodnocoval na základě získaných parametrů a zkušeností. Z výsledku soudím, že technické vybavení pracoviště má velký význam na kvalitu zobrazení análních svěračů. Přínos mé bakalářské práce vidím v poskytnutí více informací na dané téma jak laické tak odborné veřejnosti.
Endosonography of anal sphincters
Keywords: anální inkontinence; endosonografie; řitní svěrač; ultrazvukový přístroj; ultrazvuková sonda; anal incontinence; endosonography; anal sphincter; ultrasound system; ultrasound probe