Identifikace rozsahu potřebné podpory poskytované dětem a dospělým s tělesným a kombinovaným postižením - Rochová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce je zaměřena na rozsah potřebné podpory poskytované dětem a dospělým s tělesným a kombinovaným postižením v rámci denních a týdenních stacionářů. Cílem práce je zjistit, jak je realizovaná identifikace potřebné podpory pro tyto uživatele, zjistit jaké metody používají poskytovatelé sociálních služeb při zjišťování rozsahu potřebné podpory, jakým způsobem se potřebná podpora transformuje do individuálního plánování a jak probíhá individuální plánování v běžné praxi sociálního pracovníka. Teoretická část práce vymezuje tělesné a kombinované postižení, definuje práci sociálního pracovníka a sociálních služeb, hodnocení a přehled potřebných podpor poskytovaných dětem a dospělým s tělesným a kombinovaným postižením a obsahuje kapitoly o individuálním plánování. V praktické části bakalářské práce, prostřednictvím kvalitativního výzkumného šetření a s užitím metody dotazování polostrukturovaného rozhovoru, byl osloven vzorek respondentů z řad sociálních pracovníků pracujících v denních či týdenních stacionářích v České republice. Byly stanoveny výzkumné otázky směřující k metodám identifikace rozsahu potřebné podpory u dětí či dospělých s tělesným a kombinovaným postižením a k využití těchto zjištění v individuálním plánování průběhu poskytování sociální služby. Odpovědi respondentů byly zpracovány metodikou otevřeného kódování.
Identification of the extent of support needed for children and adults with physical and combined disabilities
Keywords: Postižení; podpora; sociální pracovník; denní stacionář; týdenní stacionář; individuální plánování; Disability; support; social worker; day care centre; week care centre; individual planning