Historie a vývoj českých elektráren - Pavlovská, Amalie (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním cílem práce bylo srozumitelné přiblížení složité a náročné cesty v rozvoji energetiky a elektrárenství v Českých zemích od konce 19. století až po současnost. Úvod práce všeobecně nastiňuje záměr stručně vyjmout klíčové momenty, které naši energetiku ovlivnily. Další části popisují nejprve historická jednotlivá období, v nichž se elektrárny budovaly na základě určitých podmínek. Poté se podrobněji věnuji současným nejvíce využívaným typům elektráren v České republice s větším důrazem na jednu z moderních technologií Jaderné elektrárny Temelín. Poslední větší kapitola je úvahou nad možným vývojem energetiky do budoucna.
History and development of czech power plants
Keywords: Energetika; elektrárna; jaderná; vodní; větrná; solární; turbína; rozvoj; zdroje energie; Energy; power plant; nuclear; hydro; wind; solar; turbine; development; energy sources