Didaktické aspekty rozvoje tvořivosti ve vyučování fyziky - Jína, Karel (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou tvořivosti ve vyučování fyziky na základní škole. Tvořivost je nejprve popsána obecně. Čtenář se dozví, jaké jsou aspekty tvořivosti, čím se vyznačuje tvůrčí řešení problémů a jak je tvořivost rozvíjena v průběhu života. Poté se práce zaměřuje na pedagogické pojetí kreativity. Jsou zde uvedeny didaktické aspekty tvořivé výuky a charakterizovány tvořivé výukové metody. Dále je již práce orientována na výuku fyziky. Kromě tradičních výukových metod jsou zde představeny myšlenkové mapy, divergentní fyzikální úlohy a rady pro realizaci tvořivého vyučování. Praktickou část práce pak představuje návrh sbírky divergentních úloh a ?výzkumná sonda?, tj. ověření několika úloh v praxi. Úlohy byly zadány dvěma skupinám žáků, z nichž jedna měla již s řešením divergentních úloh zkušenosti, a pro druhou skupinu to bylo něco nového. Výsledky obou skupin byly porovnány a vyvozeny závěry.
Didactical aspects of nurturing creativity in physics teaching
Keywords: tvořivost; tvůrčí řešení problémů; fyzika; výuka fyziky; myšlenkové mapy; divergentní fyzikální úlohy; creativity; creative solution of problems; physics; teaching of physics; mind maps; divergent physical tasks