Stendhal a Itálie - Koubová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílemm této práce je přiblížit Stendhalův vztah k Itálii na základě jeho literární tvorby spjaté s italským prostředím s přihlédnutím k dobovému literárně-historickému kontextu. Po úvodu, představení autora a historického kontextu následuje stěžejní část práce, jejíž kapitoly jsou zaměřené na rozbory děl Řím, Neapol a Florencie, Římské procházky a Abatyše v Castru z hlediska žánrového, tematického a výrazového. Na základě tohoto se práce zároveň snaží objasnit autorův vztah k Itálii, k italské kultuře a společnosti.
Stendhal and Italy
Keywords: Stendhal; vztah k Itálii; rozbor; Řím; Neapol a Florencie; Římské procházky; Abatyše v Castru; Stendhal; relation to Italy; analysis; Řím; Neapol a Florencie; Římské procházky; Abatyše v Castru