Naplnění hlavních cílů právní úpravy nemocenského pojištění účinné od 1.1.2009 v okrese Jindřichův Hradec. - Tučková, Iva (Jihočeská univerzita, 2011)
Oblast nemocenského pojištění, kterou jsem si pro zpracování diplomové práce vybrala, je pro mne důležitá nejen z hlediska pracovního života, ale i soukromého, neboť dočasná pracovní neschopnost a nárok na dávky nemocenského pojištění provází životem každého z nás, ať už přímo, v kruhu rodinném nebo mezi přáteli či spolupracovníky. Neschopnost k práci, jako sociální událost, je důvěrně známa každému z nás. Někdo se s ní setkává častěji, jiný méně často, vždy však ovlivní náš soukromý i pracovní život z hlediska finančního, zasáhne do našich pracovních povinností i do zaběhnutého režimu rodiny. Současně má i velmi lidský rozměr, neboť se týká toho nejcennějšího, co každý z nás má a tím je zdraví. Prohlubuje solidaritu mezi lidmi, vzájemnou pomoc a empatii. Výše uvedené téma jsem si vybrala také z toho důvodu, že v oblasti nemocenského pojištění pět let pracuji a zajímá mne, zda došlo k naplnění hlavních cílů nové právní úpravy zejména z hlediska úspory finančních prostředků, poklesu počtu dočasných pracovních neschopností a k zamezení zneužívání dočasné pracovní neschopnosti. Hlavním cílem této práce je analyzovat jednotlivé oblasti provádění nemocenského pojištění a na základě zjištěných výsledků a statistických podkladů vyhodnotit, zda došlo k naplnění hlavních cílů právní úpravy nemocenského pojištění účinné od 1.1.2009 v okrese Jindřichův Hradec. V rámci práce byly stanoveny tři hypotézy. První předpoklad byl, že účinností tohoto zákona došlo k úspoře finančních prostředků vynaložených na dávky nemocenského pojištění. Druhým předpokladem byl pokles dočasných pracovních neschopností a třetím prokázané naplnění hlavních cílů právní úpravy v celé šíři provádění nemocenského pojištění v okrese Jindřichův Hradec. Výzkumné metody byly zvoleny dvě, a to analýza dokumentů, technikou sekundární analýzy a obsahové analýzy a druhou metodou byl polostandardizovaný rozhovor s odborníky v oblasti nemocenského pojištění. Stanovené hypotézy byly provedeným výzkumem potvrzeny. K úspoře finančních prostředků vynaložených na dávky nemocenského pojištění došlo a to velmi výrazně již v prvním půl roce účinnosti zákona a počet dočasných pracovních neschopností v tomto období poklesl o třetinu případů. Třetí hypotéza byla také potvrzena oběma zvolenými výzkumnými metodami a stanovené cíle nové právní úpravy byly v okrese Jindřichův Hradec naplněny. V diplomové práci bylo dosaženo stanovených cílů, byly ověřeny hypotézy, zmíněny důležité postřehy a navrženy změny a opatření, která by vedla k dalšímu zefektivnění systému nemocenského pojištění. Získané výsledky jsou přínosem pro moji další práci v této oblasti a rovněž motivací i výzvou k další výzkumné činnosti.
Targets of legislation health insurance effective from 1.1.2009 in the discrit Jindřichův Hradec.
Keywords: Dávky nemocenského pojištění; dočasná pracovní neschopnost; kontrola dodržování režimu práce neschopných; nemocenské; nemocenské pojištění; regresní náhrady.; Health insurance benefits; temporary incapacity for work; monitoring of the compliance with the work incapacity; sick benefit; health insurance; regression compensation.