Prevence drogové problematiky jako rizikového faktoru v trestné činnosti v Českém Krumlově - Havel, David (Jihočeská univerzita, 2007)
Současné společenské prostředí charakterizuje nárůst agresivity, zvýšená kriminalita, rozšířená nabídka a snadná dostupnost široké škály toxických látek na drogovém trhu. Pro děti a mladistvé je charakteristická skupinová trestná činnost (extremistické skupiny, sprejeři, vandalové a výtržníci a pod.) i majetková trestná činnost, často spojená s nákupem a konzumací drog. Zvyšuje se brutalita a intenzita útoků na osoby i majetek, zároveň se zvyšuje organizovanost páchání trestné činnosti. Důkladná analýza všech těchto jevů a trendů je základním předpokladem pro systémové kroky k jejich řešení, ale především pro účinnou prevenci. Práce na téma Prevence drogové problematiky jako rizikového faktoru v trestné činnosti v Českém Krumlově zachycuje podíl trestné činnosti spáchané v souvislosti s užíváním návykových látek na území okresu Český Krumlov a postoje žáků druhého stupně základních škol a studentů středních škol, se sídlem v Českém Krumlově, k užívání návykových látek - drog a jejich zkušeností s těmito látkami. V práci je rovněž zpracována metodika účinné specifické primární prevence zneužívání návykových látek jako rizikového faktoru v trestné činnosti pro žáky základních škol v Českém Krumlově.
The prevention of drug problematic as a risical factor of criminality in Český Krumlov
Keywords: Droga; Legální droga; Nelegální droga; Prevence; Trestný čin; Závislost; Drug; Legal drug; Illegal drug; Prevention; Crime; Dependence