Produkční účinnost technologicky upravených obilovin v chovu tržních kaprů - Másílko, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Kapr obecný (Cyprinus carpio L.) je jednou z nejdůležitějších sladkovodních ryb chovaných na světě. Na našem území resp. v České republice má chov kapra dlouholetou tradici a nezaměnitelnou tvář v rybniční akvakultuře. Tato produkce je dosahována při použití převážně polo-intenzivního způsobu chovu tzn. kombinací přirozené potravy a přikrmování doplňkovými krmivy, především obilovinami. A právě spotřeba krmiv, v našem případě obiloviny, tvoří jednu z nejvýznamnějších nákladových položek v chovu kaprů. Odhaduje se, že tyto náklady mohou být kolem 30 35% z celkových nákladů. Cílem každého rybářského podniku je tyto náklady co nejvíce snížit. Jednou z možností, jak snížit tyto náklady, je zvýšení produkční účinnosti obilovin jejich vhodnou technologickou úpravou, která není ekonomicky náročná a pro rybníkářskou praxi lehce dostupná popřípadě nenáročná na technologii a obsluhu. Tyto technologické úpravy obilovin jsou sumarizovány v této disertační práci. Studovány byly hlavní produkční ukazatele technologicky upravených obilovin v chovu tržních kaprů s dopady nejen na ekonomiku chovu, ale také s dopady na životní prostředí v rybniční akvakultuře, především pak na bilanci celkového fosforu a dále byl studován vliv způsobu hospodaření na kvalitu masa kapra, resp. byly zkoumány texturní vlastnosti.
Production efficiency of technological modified cereals in market carp farming
Keywords: Cyprinus carpio; obiloviny; polointenzivní chov; rybniční aquakultura; fosfor; texturní vlastnosti; Cyprinus carpio; cereals; semi-intensive fish farming; pond aquaculture; phosphorus; textural properties