Vyjadřování příčiny ve španělských právnických textech - Procházková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce pojednává o vyjadřování příčiny ve španělštině a představuje analýzu vyjadřování příčiny na vybraném vzorku španělských právnických textů. Vyhledání a následná analýza příčinných vyjádření ve španělských právnických textech jsou hlavním cílem této diplomové práce. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se věnuje jazykové charakteristice španělských právnických textů a dále představuje jednotlivé způsoby vyjadřování příčiny ve španělštině. Praktická část představuje analýzu vyjadřování příčiny ve španělských právnických textech. Tato analýza je provedena na tisíci syntaktických celcích. Práce obsahuje resumé ve španělštině.
The expressions of cause in Spanish
Keywords: Vyjádření příčiny; typologie příčiny; příčina vnitřní; příčina vnější; nominální syntagma; infinitiv; gerundium; vedlejší věta; lexikální vyjádření; právnický text; Expression of cause; typology of cause; cause internal; cause external; nominal syntagma; infinitive; gerund; subordinate clause; lexical expression; legal text