Příjem a distribuce humanitární pomoci za krizových situací - Macálková, Dana (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá humanitární pomocí, která je poskytována lidem při krizových situací. Jedná se o krátkodobou materiální a logistickou pomoc poskytovanou z humanitárních zdrojů. Základními cíly pomoci je záchrana lidských životů, zajištění základních lidských potřeb jako jsou potraviny, přístřeší a hygienické podmínky. Existuje několik forem poskytování humanitární pomoci. Obvyklá forma pomoci bývá materiálního charakteru. Mezi nejznámější poskytovatele patří Správa státních hmotných rezerv, sklady hasičského záchranného sboru, pomoc od krajů a obcí, pomoc od nevládních neziskových organizací a pomoc od podnikajících a fyzických osob. Aby obce mohli přijímat materiální pomoc musíme být na ni dostatečně připraveni. Další forma pomoci je finančního charakteru, která je nejatraktivnější, postižené obce si nakoupí materiál, který skutečně potřebují. Cílem práce bylo navrhnutí systému a postupů při příjmu evidence a distribuce humanitární pomoci v obcích postiženou krizovou situací. Metodikou při zpracování byly použity dotazníky rozeslané obcím s rozšířenou působností v Jihočeském kraji. Cílem dotazníku bylo zjistit podmínky pro zabezpečení příjmu, distribuci a skladování humanitární pomoci v daných obcí, zajištění náhradního nebo nouzového ubytování pro obyvatele obcí postiženou krizovou situací. Konkrétní systém byl navrhnut v obci Veselí nad Lužnicí, kde jsem navrhla bezpečné umístění skladů a základny humanitární pomoci. Prostory sloužící k uskladnění jsou navrženy tak aby splňovaly veškeré potřebné podmínky jak pro personál, který má na starost příjem a evidenci humanitární pomoci tak i pro správné skladování materiálu a manipulační techniky. Výsledkem práce bylo zjištěno, že obce jsou dostatečně a materiálně připraveni na příjem a distribuci humanitární pomoci a mají zajištěné náhradní ubytování pro postižené obyvatele.
Reception and distribution of humanitarian aid in crisis situations
Keywords: humanitární pomoc; Správa státních hmotných rezerv; humanitární balíček; nevládní neziskové organizace; zvláštní skupiny krizového štábu; sklady humanitární pomoci; humanitarian aid; Administration of State Material Reserves; humanitarians package; non-governmental non-profit organizations; special group of crisis staff; humanitarian aid warehouse