Realitní trh v České republice a Velké Británii - Kablásková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se týká realitního trhu v České republice a Velké Británii. Pro komparaci těchto dvou trhů byly vybrány tyto ukazatelé: ceny domů (obytných nemovitostí), inflace, průměrné mzdy, obchodní bilance, úrokové míry, vlastnického bydlení (''bydlení ve vlastním'') a objem poskytnutých hypoték. Názory realitních kanceláří a developerských společností sloužily pro zjištění trendů, které ovlivňují potenciál investic do nemovitostí. Pro výběr vhodných investičních příležitostí na trhu nemovitostí jsou klíčové tyto faktory: demografie, infrastruktura, pracovní příležitosti, regenerace a socioekonomické trendy. Trh nemovitostí se změnil z trhu nabízejícího, na trh poptávajícího. Realitní kanceláře a developerské společnosti, které se chtějí udržet na trhu musí překonat stávající způsoby prodeje nemovitostí. Očekává se pomalé zotavení realitního trhu, nejdříve v oblastech s potenciálem rozvoje a růstem zaměstnanosti.
Real estate market in the Czech Republic and Great Britain
Keywords: credit crunch; bubliny bydlení; realitní ekonomika; nemovitost; realitní trh; credit crunch; housing bubbles; housing economics; property; real estate market