Trophic relationships between insectivorous birds and insect in Papua New Guinea - Tvardíková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Dizertační práce popisuje diverzitu ptactva podél kompletního výškového gradientu a v lesních fragmentech v nížinách Papuy-Nové Guiney. Zaměřuje se zejména na diverzitu jednotlivých potravních společenstev a diskutuje jejich vazby na prostředí a potravní nabídku. Specificky se zaměřuje na lesní hmyzožravé ptactvo, jejich predační tlak na hmyz, potravní specializace a preference, čí některé ze způsobů jak hmyzožraví ptáci vyhledávají potravu.
Trophic relationships between insectivorous birds and insect in Papua New Guinea
Keywords: tropická ekologie; Papua-Nová Guinea; hmyzožravé ptactvo; ptačí společenstva; výškový gradient; emetic tartar; housenky; predace; potravní sítě; potravní specializace; druhová bohatost; lesní mozaika; narušení; herbivorní ptactvo; ornitologie; tropical ecology; altitudinal gradients; Papua New Guinea; insectivorous birds; bird communities; emetic tarter; caterpillars; predation; food webs; feeding specialization; species richness; forest fragmets; disturbation; herbivorous birds; ornithology