Informovanost obyvatelstva o vzniku zvláštní povodně pod vodním dílem Kamýk - Hermová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2020)
Dennodenně jsme ve svém životě ohrožováni ať už malými, či velkými mimořádnými událostmi. Z tohoto vyplývá, že by bylo dobré znát důležité, doporučené způsoby chování v krizových situacích a být patřičně připraveni na mimořádné události. Cílem bakalářské práce bylo posoudit a zhodnotit informovanost obyvatelstva v obci Kamýk nad Vltavou o úkolech při zvláštní povodni. Teoretická část se opírá o právní normy, odbornou literaturu a internetové zdroje. Samotná teoretická část je zaměřena na protipovodňovou ochranu, záplavová území a s tím související povodňové plány. Dalšími většími probranými oblastmi jsou předpovědní a hlásná povodňová služba a povodňové orgány. Dále jsem krátce zmínila přehrady na území České republiky, jejich historický vývoj a charakteristiku. Posledním bodem teoretické části jsou příklady zvláštních povodní u nás i ve světě. Pro praktickou část bylo realizováno dotazníkové šetření, kdy byl vytvořen dotazník, který byl předložen studentům Základní školy v Kamýku a ostatním obyvatelům pohybujícími se na území obce Kamýk. Pro zodpovězení výzkumné otázky "Je obyvatelstvo informováno o úkolech ochrany obyvatelstva při vzniku zvláštní povodně?" bylo realizováno dotazníkové šetření, které probíhalo kontaktní formou pomocí tištěného dotazníku. Dotazník obsahoval 16 otázek a odpovědělo celkem 82 respondentů. Tímto výzkumem bylo zjištěno, že informovanost obyvatelstva ve zmíněné oblasti je nedostatečná, a tak poukazuje na nutnost zaměřit se na zlepšení informovanosti v dané problematice.
Population awareness of the emergence of a special flood under the Kamýk waterworks
Keywords: zvláštní povodeň; ochrana obyvatelstva; protipovodňová ochrana; záplavové území; povodňové plány; special flood; population protection; flood protection; floodplain; flood plans