Problematika biologických expozičních testů v klinické a toxikologické laboratoři. - Wolfová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této práce je sestavit přehledné pojednání o využívání biologických expozičních testů (BET) v průběhu monitorování intoxikace různými toxickými látkami. V teoretické části jsou vysvětleny výhody BET, je objasněna problematika volby biologického materiálu, správné doby odběru podle průběhu expozice a podle biologického poločasu dané noxy. Je vysvětlen pojem "nejvýše přípustný limit" (NPL), s kterým se porovnávají výsledky BET. Je popsána toxicita těžkých kovů, organických rozpouštědel a pesticidů. V praktické části je popsáno monitorování BET pomocí stanovení přímých a nepřímých ukazatelů expozice olovu, při kterých je použita metodika atomové absorpční spektrofotometrie s elektrotermální atomizací, fotometrie ve viditelné i UV oblasti, tlakové mikrovlnné mineralizace a chromatografické techniky. Je zde popsáno několik případů skutečné intoxikace, ale i snaha o zkreslení výsledků s cílem dosáhnout přiznání nemoci z povolání v důsledku expozice olovu. Díky monitorování celého spektra BET je tento záměr odhalen a objektivně posouzen. Je poukázáno na relevantnost a aktuálnost BET, nejen v oblasti profesionálních, ale i neprofesionálních expozic a na vývojový trend postupného snižování NPL související s rozšiřováním znalostí o toxicitě monitorovaných nox.
The issue of biological exposure tests in clinical and toxicological laboratory.
Keywords: biologické expoziční testy; olovo; intoxikace; biologický poločas.; biological exposure tests; lead; intoxication; biological half-time.