Vliv osvícenských idejí na českou školu přelomu 18. a 19. století - Šaclová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
V diplomové práci Vliv osvícenských idejí na českou školu přelomu 18. a 19. století se zabývám osvícenskými reformními snahami J. I. Felbigera, F. Kindermanna a J. J. Ryby. Soustřeďuji se především na pět částí Felbigerovy tzv. pravé zaháňské vyučovací metody, dále na kaplickou školu v době, kdy na ni působil F. Kindermann, a na industriální výuku v Kindermannově pojetí. Věnuji se i pedagogické činnosti kantora a hudebníka J. J. Ryby. Jejich didaktické přístupy porovnávám a analyzuji jejich účinnost. Součástí práce jsou návrhy didaktického využití osvícenských vyučovacích metod na současné střední škole a ukázky vlastní překladatelské práce.
The Influence of the Enlightenment on the Czech School in the Turn of 18th and 19th Centuries
Keywords: osvícenství; dějiny školství; vzdělávání; reformy; vyučovací metody; Johann Ignaz Felbiger; Ferdinand Kindermann; Jakub Jan Ryba; Enlightenment; the history of the school system; education; reforms; teaching methods; J. I. Felbiger; F. Kindermann; J. J. Ryba