Víra v síti vztahů (Slaný 1610-1635) - Kadeřábek, Josef (Jihočeská univerzita, 2008)
Víra v síti vztahů (Slaný 1610-1635) Anotace Tato diplomová práce se snaží popsat správní, sociální a náboženskou situaci v královském a později vrchnostenském městě Slaný na počátku 17. století. Soustředí se na fungování důležitých městských samosprávních celků. Pokouší se postihnout každodenní fungování těchto orgánů. Dále popisuje sociální vazby jednotlivých členů nejdůležitějšího městského samosprávního celku, městské rady. Věnuje se především kmotrovským vazbám a dopadem rekatolizační činnosti na proměnu sociálních sítí, které byly pomocí kmotrovství vytvořené. Ve své poslední části se zaměřuje na vlastní průběh rekatolizace Slaného. Snaží se zachytit, jaký měli na tomto procesu podíl samotní slánští měšťané.
Religion in the social system (Slaný 1610-1635)
Keywords: rekatolizace; sociální vazby; Slaný; město v 17. století; Jaroslav Bořita z Martinic; kmotrovství; víra; religion; catholicization; social system; godfatherly relationships