Optimalizace daně z příjmů právnických osob u vybrané právnické osoby - Beránková, Monika (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem mé diplomové práce je daňová optimalizace ve vybraném podnikatelském subjektu. Cílem práce je nalezení optimální daně z příjmů právnických osob tak, aby bylo zajištěno, že vybraný subjekt bude mít co nejnižší daňovou povinnost. Metodická část obsahuje popis mnou navržených variant optimalizace: úprava hodnot stravenek, tvorba rezervy na opravu sídla společnosti, poskytnutí daru na veřejně prospěšné účely, zaměstnání osob se zdravotním postižení a odpisy, které se pojí s pořízením nového dlouhodobého majetku. Vybrala jsem si podnik XYZ, a. s. (podnik si nepřeje být jmenován), který podniká v zemědělství. Podnik patří mezi nejvýznamnější obchodní korporace působící v rámci Českomoravské Vysočiny a jižních Čech. Varianty z metodiky jsou zpracovány v praktické části na datech podniku XYZ, a. s. z roku 2016. V závěrečné části práce je vyčíslena celková úspora a provedeno zhodnocení variant optimalizace.
Optimization of corporate income tax in the selected company
Keywords: daň; daňová sazba; daňová optimalizace; daňová povinnost; daň z příjmu právnických osob; tax; tax rate; tax optimization; tax liability; corporate income tax