Hodnocení environmentálního zatížení vázaného na produkci odpadu - Vaněček, Miloslav (Jihočeská univerzita, 2020)
Nakládání s odpadem se stává společenským tématem. Především se jedná o omezení skládkování odpadu v rámci měnící se legislativy. Práce se zaměřila na analýzu environmentálních dopadů skládkovaného směsného komunálního odpadu ve vybrané obci pomocí metody LCA (angl. Life Cycle Assement) využívající databázi Ecoinvent. Nejzásadnější vliv odpadů se projevil v dopadových kategoriích humánní toxicita a klimatické změny. Jednotlivé složky odpadu měly různý vliv v rámci dopadových kategorií. Významný podíl na dopadech měly složky: plast, jemná frakce a textilie s ostatními odpady. Pro snížení environmetálních dopadů by bylo ve vybrané obci vhodné optimalizovat systém nakládání s odpady a jejich energetické využití.
Environmental impact assessment of the municipal waste production
Keywords: odpad; nakládání s odpady; LCA; waste; waste management; LCA