Předlékařská první pomoc u žen s gynekologickým krvácením - Tůma, Michal (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá předlékařskou první pomocí u žen s gynekologickým krvácením, a to s důrazem na úkoly, povinnosti a kompetence zdravotnického záchranáře v České republice. Nejprve se věnuje vymezení pojmu "předklékařská neodkladná péče" a úkolům zdravotnického záchranáře, jejichž obsah dokládá legislativou. V následujících kapitolách mapuje fyziologické i patologické příčiny gynekologického krvácení i u těhotných žen. Dále se zabývá hemoragickým šokem jako jedním z nebezpečných následků gynekologického krvácení. V praktické části popisuje metodiku vlastního výzkumu mezi pracovníky záchranné služby. Výzkumem se snaží potvrdit nebo vyvrátit hypotézu, že znalosti zdravotníků v oblasti přednemocniční neodkladné péče jsou dostatečné. Výsledky výzkumu shrnuje závěrečná diskuze.
First aid for women with gynecological bleeding
Keywords: gynekologické krvácení; předlékařská první pomoc; porod; potrat; mimoděložní těhotenství; placenta praevia; abrupce placenty; hypotonie a atonie dělohy; hemoragický šok; gynaecological bleeding; pre-medical first aid; childbirth; miscarriage; ectopic pregnancy; placenta praevia; placental abruption; placental hypotonia and atony; hemorrhagic shock