Tisková přehlídka jako cenzura tisku za první Československé republiky. Případy cenzurovaných novin na Českobudějovicku. - Hájková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této bakalářské práce je ukázat cenzuru tisku, jak v rovině obecné, tak i v konkrétní. Úvodní kompilativní pasáže představují pokus o vylíčení historie cenzury podchycené od dob habsburské monarchie až po období první československé republiky, na které je obzvláště kladen důraz. A to za použití odborné literatury a klíčových zákonů tehdejších právních předpisů týkajících se tisku. K jejímu doplnění slouží kapitola pojednávající o základních pojmech tiskového práva. Druhou rovinou jsou konkrétní případy cenzury tisku na Českobudějovicku za první republiky, vybrané z bohatého pramenného materiálu fondu Státní zastupitelství České Budějovice ze Státního oblastního archivu v Třeboni.
Press censorship in the first Czechoslovak Republic. Cases of censored newspapers in České Budějovice.