Rovné příležitosti mužů a žen v současné společnosti - Decarli, Beata (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce vytváří pohled na problematiku postavení žen v dnešní české společnosti, jejich vnímání diskriminace v zaměstnání, problémy při hledání práce a také jejich postavení po návratu z mateřské dovolené. Jak zvažují vstup do manželství a následnou výchovu dětí v protikladu se svou seberealizací a budováním kariéry. Odráží se zde nejvýznamnější témata historie žen v souvislosti feminismu a dalšího vývoje tohoto hnutí. Představuje pojem gender, genderové stereotypy v rodině, zaměstnání a postoj společnosti k otázkám rovných příležitostí mužů a žen.
Equal opportunities for men and women in contemporary society
Keywords: feminismus; gender; diskriminace žen; rovnost žen a mužů; feminism; gender; discrimination against women; gender equality