Perspektiva sociálního státu ve světle globalizace - Baťková, Anna (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá zkoumáním perspektivy sociálního státu ve světle globalizace na základě odborné literatury. Snaží se nastínit vývoj sociálního státu a jeho budoucí podobu v globálním světě. Tato podoba sebou nese konkrétní problematiku. Mezi tyto problémy patří otázka solidarity, subsidiarity a spravedlnosti. První kapitola se zabývá pojmoslovím, historií a typologií sociálního státu. Druhá kapitola se zabývá funkcí sociálního státu a propojeností českého sociálního státu s Evropskou unií. Třetí kapitola je věnována spravedlnosti, solidaritě, subsidiaritě a participaci, tedy principům sociálního státu. Čtvrtá kapitola pojednává o typologii sociálního státu dle Spiekera. Pátá kapitola nastíní perspektivu sociálního státu z hlediska modernizace, blahobytu a budoucnosti. Poslední šestá kapitola se věnuje globálnímu sociálnímu státu. Spojením všech kapitol se nám vznikne komplexní pohled na perspektivu sociálního státu ve světle globalizace.
Perspective of the welfare state in the light of globalization
Keywords: sociální stát; globalizace; solidarita; subsidiarita; participace; spravedlnost; typologie sociálního státu; perspektiva sociálního státu; welfare state; globalization; solidarity; subsidiarity; participation; justice; typology of welfare state; pespective of welfare state