Nakládání s digestátem zemědělských bioplynových stanic - Verner, Dušan (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá problematikou zemědělských bioplynových stanic, se zaměřením na využití koncového produktu anaerobní fermentace, digestátu, na zemědělské půdě. Hodnotí jeho hnojivý účinek v porovnání s průmyslovými hnojivy. Výsledky ukázaly, že hnojivý účinek může zlepšit ekonomiku pěstovaných plodin, záleží však na vlastnostech digestátu, složení vstupních surovin a technologii zpracování. Digestát nelze použít kdykoli, záleží na pěstované plodině a její technologii. Nicméně jako koncový produkt anaerobní fermentace je digestát zajímavé hnojivo.
Using of digestate of agricultural biogas stations
Keywords: digestát; zemědělské bioplynové stanice; anaerobní fermentace; hnojivo; digestate; agricultural biogas stations; anaerobic fermentation; fertilizer