Porovnání různých způsobů ustájení telat v období mléčné výživy - Dubová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2014)
Tele je nejdůležitějším zvířetem na farmě. Odchovu telat by měla být věnována náležitá pozornost, neboť mnoho problémů a neduhů ve stádě jako celku má svůj původ právě u telat. Správná volba technologie odchovu může mít klíčový význam na ekonomiku celého chovu. Kvalita ustájení telat se promítá do celkové úrovně odchovu této kategorie skotu. Má nezanedbatelný vliv na celkovou pohodu zvířat, zoohygienické podmínky a nákazovou situaci. Cílem diplomové práce bylo v provozních podmínkách porovnat způsob odchovu telat ve venkovních individuálních boudách (VIB) s krmením 2x denně se skupinovým ustájením telat ve vzdušném teletníku s vícečetným krmením pomocí krmného automatu na hmotností přírůstky, zdravotní stav a welfare zvířat. Diplomová práce byla řešena na soukromé farmě Václava Duba v Boubíně u Horažďovic. Vlastní pokus probíhal v obou systémech ustájení telat současněod 1. 5. 2013 do 14. 10. 2013. Obě pozorované skupiny telat byly krmeny stejným množstvím MKS, jen s rozdílnou četností příjmu. Každá ze skupin měla stejný počet 30 telat (15 jaloviček a 15 býčků) plemene český strakatý skot. Po ukončení mléčného období byla průměrná hmotnost u telat ve VIB 107,2 kg a 110,8 kg v teletníku. U telat napájených pomocí krmného automatu byl zjištěn průměrný denní přírůstek 0,787 kg, ve VIB byla tato hodnota nižší 0,743 kg. Průměrná spotřeba mléčné krmné směsi u telat ve VIB činila 521,7 l a u telat v teletníku to bylo 516,8 l. U toho ukazatele byla prokázána vysoká statistická významnost (P 0,001). Průměrná denní teplota ve VIB činila 19,7 °C, v teletníku pak 17,9 °C. U telat odchovaných ve VIB bylo zaznamenáno průjmové onemocnění u 4 kusů, při skupinovém odchovu u 6 kusů telat. U telat odchovávaných ve VIB bylo bezprostředně po napití zjištěno vzájemné ocucávání mulce. U telat krmených pomocí krmného automatu, nebyl zaznamenán žádný projev neukojeného sacího reflexu
Comparison of different methods of milk-fed calves housing
Keywords: tele; způsob odchovu; počet krmení za den; calf; method of rearing; number of rations per day