Case management a jeho využití v sociální práci - Jiskrová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Abstrakt Tato bakalářská práce se věnuje zahraničním zkušenostem s Case managementem v rámci sociální práce. Cílem této práce bylo zjistit, jaké jsou zahraniční zkušenosti s využíváním Case managementu v sociální práci. V úvodní části je popsán samotný Case management a proces Case managementu, který obsahuje mapování, plán podpory, realizaci plánu, monitorování a měření výsledků. Dále je v úvodní části popsán Zprostředkovatelský model Case managementu, model Intenzivního Case managementu, model Klinického Case management, model založený na Silných stránkách, Asertivní komunitní léčba a Flexibilní asertivní komunitní léčba. Case management v sociální práci má v zahraničí dlouhodobější tradici, než je tomu u nás v České republice, kde se stále tato metoda využívá jen velmi ojediněle i přestože je Case management popisován jako jedna z nejefektivnějších metod poskytování komplexnějších služeb klientům, kteří mají více potřeb (Klimek, 2011). Ke zpracování tohoto výzkumu byla použita analýza literatury s využitím metodologie pro Scoping review. Pro vyhledávání relevantních studií byla zvolena klíčová slova spojená s tématem Case managementu v oblasti sociální práce. Mezi tato klíčová slova patří: Case management a Social work. Tato klíčová slova byla zadána do elektronické databáze SCOPUS. Výstupem této práce byla analýza literatury ve vybraných zemích (USA, UK, Austrálie, Španělsko, Itálie), dále analýza cílových skupin, postup Case managementu a metod a technik Case managementu, které se používají ve vybraných zemích Z analýzy výsledků vyplývá, že metoda Case management je v zahraniční sociální práci využívaná s různými cílovými skupinami, tedy i s velmi individuálními či specifickými cílovými skupinami. Dále bylo zjištěno, že nejčastěji se v zahraničí užívá model Intenzivního Case managementu, jak už ve státním či neziskovém sektoru při práci s veterány, rodinami s nízkými příjmy, studenty středních škol, obětmi sexuálního či domácího násilí.
Case management in Social Work
Keywords: Case management; sociální práce; scoping review; databáze; cílové skupiny; Case management; social work; scoping review; database; target groups