Základní principy ovlivňující kvalitu ošetřovatelské péče u sester v agenturách domácí péče - Rajtmajerová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2009)
Název této práce zní Základní principy ovlivňující kvalitu ošetřovatelské péče u sester v agenturách domácí péče. Jejím cílem bylo zjistit, zda plnění základních principů komplexní domácí péče ovlivňuje podle sester kvalitu ošetřovatelské péče. Zmíněné principy jsou princip podpory obnovy zdraví společnosti, princip akceptování lidských práv, princip standardizace postupů, princip kontinuálního vzdělávání členů týmu, princip etických aspektů a princip komplexnosti. V rámci této práce jsme se zaměřili především na poslední tři zmíněné principy. V současném stavu je uvedena historie domácí péče a její vývoj, formy této péče, jsou zde rozebrané jednotlivé principy, z toho stěžejní principy jsou uvedené podrobněji. K výzkumu byl použit nestandardizovaný dotazník učený pro sestry v agenturách domácí péče. Byl rozdán především v agenturách domácí péče v jihočeském kraji a několik dotazníků i v kraji západočeském. Výzkumem bylo zjištěno, že všechny stanovené hypotézy byly potvrzeny. Sestry se domnívají, že kontinuální vzdělávání, používání standardů a dodržování etických principů ovlivňuje kvalitu ošetřovatelské péče. Tato práce může být využita jako podklad pro výuku komunitního ošetřovatelství pro všechny typy vzdělávacích institucí, které se touto problematikou zabývají. Dále může sloužit jako zdroj zajímavých informací pro sestry, které začínají pracovat v agenturách domácí péče. Také může být využita pro vytvoření prezentace na sesterských seminářích či konferencích.
Esential principles affecting quality provided by nursing care in nurses at home care agencies
Keywords: Klient; Práce; Sestra; Domácí péče; Standardy ošetřovatelské péče; Vzdělávání; Etika; klient; work; nurse; home care; standards; education; etic